De grootste en meest gedetailleerde studie in zijn soort concludeert dat er verbanden zijn tussen fysieke fitheid en verbeterde cognitieve prestaties.
1,143
Weergaves

De laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar hoe lichamelijke fitheid de geest kan beïnvloeden.Studies hebben bijvoorbeeld geconcludeerd dat fysieke fitheid het risico op dementie kan verminderen, depressieve symptomen kan verlichten en meer.Er zijn ook aanwijzingen dat fysieke activiteit de cognitieve prestaties van gezonde personen, mensen van verschillende leeftijden en deelnemers met cognitieve beperkingen verhoogt.Evenzo hebben sommige onderzoeken positieve verbanden aangetoond tussen fysieke fitheid en veranderingen in de hersenstructuur.De auteurs van de nieuwste studie op dit gebied, die hun bevindingen in wetenschappelijke rapporten hebben gepubliceerd, merken op dat eerdere studies bepaalde beperkingen hadden.

In sommige gevallen hielden ze bijvoorbeeld geen rekening met variabelen die een belangrijke rol konden spelen.Als een voorbeeld, onderzoekers zouden lage niveaus van lichamelijke fitheid kunnen associëren met hogere bloeddruk. Als uit een onderzoek blijkt dat een hoge fysieke fitheid verband houdt met cognitieve vaardigheden, zouden wetenschappers kunnen beweren dat het in feite een lagere bloeddruk is die de cognitieve kracht verhoogt.Hetzelfde kan gelden voor verschillende factoren die verband houden met fitness, zoals body mass index (BMI), bloedglucosewaarden en opleidingsstatus.Ook concentreren de meeste onderzoeken zich op slechts één marker voor mentale prestaties tegelijk, zoals geheugen.

Een frisse kijk op fitness en de hersenen 

Het nieuwste experiment, uitgevoerd door wetenschappers van het Universitair Ziekenhuis Münster in Duitsland, probeert enkele van de lacunes op te vullen. Met behulp van een groot aantal gezonde mensen hebben de wetenschappers de verbanden tussen fysieke fitheid, hersenstructuur en een breed scala aan cognitieve domeinen opnieuw getest.

Ze wilden er ook voor zorgen dat ze zoveel mogelijk verwarrende variabelen voor hun rekening namen. Bovendien wilden de wetenschappers begrijpen of het verband tussen cognitief vermogen en fysieke fitheid werd geassocieerd met integriteit van witte stof.

Witte stof in de hersenen stuurt berichten uit tussen verschillende delen van de hersenen en coördineert de communicatie in het hele orgaan.

Resultaten

Over het geheel genomen toonden de onderzoekers aan dat individuen die beter presteerden in de wandeltest van 2 minuten ook significant beter presteerden in alle cognitieve taken, op één na.

JOUW REACTIE?


Ook interessant