de 20 makkelijkste manieren om gewicht te verliezen zonder dieet
949
Weergaves

Een dieet volgen kan effectief zijn om snel kilo’s te verliezen, maar is niet voor iedereen weggelegd. Zo vinden veel vrouwen (en mannen) het lastig om een dieet vol te houden of om uiteindelijk op hun streefgewicht te blijven. Daarom is het belangrijk dat je je hele lifestyle aanpast!

Dat wil zeggen: niet alleen een dieet volgen om af te vallen, maar continu gezond leven. In dit artikel geef ik je 20 tips die je kunnen helpen om op een gezonde en natuurlijke manier af te vallen, zonder dat je hier een speciaal dieet voor hoeft te volgen.

1. Neem veel eiwitten

Eiwitten zijn een belangrijke brandstof bij het afvallen. Ze zijn namelijk goed voor de stofwisseling: omdat eiwitten langzaam worden verteerd, kost het je lichaam meer moeite en energie. Hierdoor verbrandt je meer calorieën.

2. Een ei hoort erbij

Dit klinkt misschien een beetje flauw, maar het is zeker waar! In eieren zitten veel eiwitten die, zoals je bij punt 1 kunt lezen, nodig zijn voor je lichaam. Neem dus lekker een eitje bij je maaltijd (het beste is als je dit combineert met gezonde vetten en een portie groente).

3. Eet veel vezels

Door meer vezels te eten wordt je stofwisseling versneld. Hierdoor kan je lichaam sneller afvalstoffen afvoeren. Ook heb je bij het eten van veel vezels sneller een vol gevoel. Dit voorkomt dat je meer gaat eten dan nodig is of in de verleiding wordt gebracht tot ongezonde snacks.

4. Drink veel water

Water is en blijft ontzettend goed voor je lichaam, je kunt er niet genoeg van drinken! Vermijd het drinken van suikerhoudende dranken, maar neem in plaats daarvan veel water (1,5 tot 2 liter per dag). Water lest je dorst en zuivert je lichaam. Aan frisdranken, vruchtensappen en yoghurtdrankjes is ontzettend veel suiker toegevoegd en heeft daarom een slechte invloed op je lichaam.

5. Wissel water af met groene thee

Water kun je afwisselen met (ongezoete) groene thee. Groene thee is een natuurlijk product en kan je helpen bij het afvallen. Zo versnelt het je stofwisseling en geeft het je een vol gevoel, zonder dat het veel calorieën bevat.

6. Detox drankje in de ochtend (water met citroen)

Begin de dag met een detox drankje! Een kop lauw water met citroen in de ochtend zuivert je lichaam (en je huid), is goed voor je spijsvertering en verbetert je weerstand.

7. Stop met het eten van bewerkt voedsel

Als je wilt afvallen, dan is het belangrijk dat je gezond eet. Dit houdt onder andere in: stoppen met het eten van bewerkt voedsel. Bewerkt voedsel is voedsel waar allerlei stoffen aan toegevoegd zijn (het is bewerkt) om het eetbaar en langer houdbaar te maken. Deze toegevoegde geur- kleur en smaakstoffen heeft je lichaam helemaal niet nodig.

8. Eet veel groenten en fruit

Groenten en fruit zijn de basisproducten die je iedere dag moet eten. Ze bevatten (vrijwel) geen koolhydraten, maar veel voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Ik raad je aan om tussen de 200 en 500 gram groenten te eten. Eet vooral vast fruit en vervang de aardappelen/rijst/pasta in je avondmaaltijd voor een extra portie groente. Of probeer een groene smoothie uit!

9. Haal veel gezonde producten in huis

Als je het niet hebt, dan kun je het ook niet eten. Koop dus gewoon geen snoep, chips en koek meer, maar haal alleen nog maar gezonde en verse producten in huis. Denk maar aan koolhydraatarme snacks, zoals: snacktomaatjes, komkommer en noten. Neem deze ook mee buitenshuis, zodat je minder snel in de verleiding komt om iets lekkers te kopen (want je hebt al je eigen lekkere snack mee).

10. Gebruik kleinere borden

Hiermee wordt natuurlijk bedoeld dat je je porties moet veranderen. Door kleinere borden te gebruiken, zal je ook automatisch minder opscheppen. Het is belangrijk dat je bewust met je porties omgaat. Eet dus niet te veel, maar zeker ook niet te weinig. Schep gewoon iets minder op dan normaal.

11. Eet langzamer en kauw meer

Langzamer eten en meer kauwen wordt ook wel ‘mindful eten’ genoemd. Hierbij ben je bewust bezig met hoe en wat je eet. Door langzamer te eten merkt je lichaam beter wanneer je vol zit. Meer kauwen zorgt ervoor dat de voedingsstoffen in je voeding beter worden opgenomen door je lichaam.

12. Omega-3 vetzuren

Naast eiwitten, zijn ook gezonde vetten erg belangrijk voor je lichaam. Omega-3 vetzuren vind je onder andere in vette vis en noten. Deze vetzuren zijn goed voor je spieropbouw, je hart- en bloedvaten en stimuleren je vetverbranding.

13. Slaap voldoende

Als je wilt afvallen is het belangrijk dat je goed slaapt. Door weinig slaap kan je stofwisseling namelijk minder goed gaan werken. Slaap heeft dus invloed op je stofwisseling, maar zorgt er daarnaast ook voor dat je meer energie krijgt. Door genoeg te slapen krijg je energie, die je overdag kunt gebruiken om te bewegen en te sporten.

14. Sporten of bewegen!

Zo komen we meteen bij het volgende puntje: sporten. Voor iedereen is het goed om voldoende te bewegen, maar vooral als je wilt afvallen is het extra belangrijk. Je blijft fit, krijgt meer energie en verliest de nodige kilo’s. Als je beweegt is het ook makkelijker om op gewicht te blijven als je eenmaal je streefgewicht hebt behaald. Sporten is dus niet noodzakelijk, maar wel aan te bevelen. Bewegen daarentegen is van groot belang. Zorg ervoor dat je nooit langer dan 1 uur stilzit.

15. Maak een boodschappenlijstje

Ten eerste: ga nooit met honger naar de supermarkt, en ten tweede: maak een boodschappenlijstje. Als je van tevoren bedenkt wat je allemaal nodig hebt, is het veel makkelijker om gefocust te blijven in de supermarkt. Je weet wat je moet hebben, dus je zult minder snel in de verleiding komen om allerlei ‘lekkers’ mee naar huis te nemen.

16. Eet ’s avonds niks meer

Probeer na het avondeten niks meer te eten (voor een periode van 12 uur). Dit betekent: niet snacken voor de tv, geen koekje bij de thee en geen chips tijdens de film. Door 12 uur niks te eten kan je lichaam werken aan je vetreserves, je lichaam zal deze verbranden en gebruiken voor energie.

17. Doe aan periodiek vasten

’s Avonds niets meer eten is dus goed voor je lichaam, maar je kunt dit ook overdag doen. Periodiek vasten is je lichaam met rust laten voor een bepaalde periode, minimaal 16 uur. Door bijvoorbeeld een dag in de maand niets te eten kun je onder andere je afvallen kickstarten en van je suikerverslaving afkomen.

18. Drink alcohol met mate

Een glaasje alcohol mag, maar neem het met mate. Het is niet altijd even makkelijk om helemaal te stoppen met het drinken van alcohol, maar probeer het te beperken tot maximaal 6 glazen per week. Er zitten veel calorieën in, je krijgt er honger van (meer neiging om te gaan snacken) en omdat je lichaam eerst de alcohol moet afbreken, komt het niet toe aan het verbranden van je vet.

19. Geef niet op!

Het is en blijft lastig om altijd maar op je voeding te letten. Soms heb je gewoon echt zin in iets lekkers (iets ongezonds lekkers), dus soms ontkom je er niet aan en neem je tóch dat chocolaatje of koekje. Wees niet te streng voor jezelf en denk ook niet dat nu meteen je hele gezonde lifestyle weg is. Zorg dat het wel beperkt blijft en geef vooral je gezonde gewoontes niet op.

20. Koolhydraatarme lifestyle

Probeer van gezond eten je lifestyle te maken. Zie het niet als een tijdelijk iets om af te vallen, maar neem het op in je systeem. Probeer altijd verantwoord en koolhydraatarm te eten, en je zult zien dat het na een tijdje een gewenning wordt.

JOUW REACTIE?


Ook interessant